2014. okt 29.

Munkáltató kontra munkavállaló II.

írta: Troják Edvárd
Munkáltató kontra munkavállaló II.

Az előző részben folytatott eszmefuttatásomat további értékességekkel egészítem ki, érdemes elolvasni!

Korábban kifejtettem, a munkavédelem, és a munkavédelmi eszközök fontosságát. Azonban, nem csak a munkavédelmi eszközök védik a munkavállalókat, hanem Önmaguk is, ha megfelelő oktatásban részesültek, és kiegyensúlyozottak, biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban veszik fel a munkát, erről a Mvt. 60. § (1) olvashatunk.

Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkahely feltételeinek megteremtése a munkáltató feladata, ebből adódóan tehát, a munkavédelmet közvetve ugyan, de érinti a munkahely kulturáltsága, a szociális ellátás színvonala is. Legalábbis a szakemberek szerint, az emberhez méltó munkakörülmények egyformán fontosak a munkáltatónak és a munkavállalónak. Pl.: a munkahely rendezettsége, tisztasága, a zaj-, és a fizikai erőkifejtés csökkentése, a nem dohányzók védelme, stb. Ebben a témakörben kell megemlíteni az irodai (üzemi) ergonómiát. Fontos tehát a helyes testtartás, a megfelelő világítás (ha lehetőség van minél több természetes fény) továbbá az „álló” munkahelyek esetében a rendelkezésre álló eszközök biztosítása.

Keresésének megkönnyítésére ajánlom, EZEKET az irodai/üzemi ergonómiai kényelmi munkavédelmi eszközöket.

Munkavállalóként nem biztos, hogy egyformán tapasztaljuk a munkáltató munkavédelem környezetre gyakorolt figyelmét. Pl.: a dohányzó munkavállaló azt mondja, hogy neki bárhol joga van dohányozni, és miért tiltják ki bizonyos helyekről, a nem dohányzó pedig azt joggal kívánhatja, hogy nem akar egy légtérben lenni dohányzó társaival, mikor étkezik, vagy friss levegőre vágyik.

 Ki tud igazságot tenni? Ebben a kérdéskörben a kormányzás magához vette a döntés jogát, és megalkotta a nem dohányzók védelméről a 2011. évi XLI törvényt. Minden ellentétre azonban nem hozható létre ilyen jellegű szabályozás.

 Nagyon sok múlik a munkáltató hozzáállásán is. Több országban, sok munkáltató, biztosít olyan lehetőségeket, melyek a munkavállalók kényelmét is szolgálják, hiszen tudják, hogy így terhelhetőbb, és megbízhatóbb személyzetet kapnak. Monoton munkavégzés esetén munkahelyi tornát iktatnak be a munkaidő alatt. Sőt mi több, a munkavállalók számára masszőrt biztosítanak, aki a számítógép előtt huzamosan ülő munkavállalókat masszírozza, akár 20 perc masszázsra is van lehetőségük egy külön teremben. Ki hinné, de fent említett lehetőségek tárházából hazai munkáltatóink is mazsoláztak. Van olyan munkahely, ahol a munkavállalók közötti felmérés eredményeként, minden reggelt és délutánt 10 perc tornával kezdenek, vagy zárnak az irodai dolgozók. Munkaidőben! Akadnak olyan helyek is, ahol a tulajdonos saját költségére, munkaidőben, masszíroztatja dolgozóit. Az olyan munkáltatóknál, akik valóban komolyan veszik a munkavédelmi előírásokat, és a dolgozók egészségének védelmét (hiszen „az elégedett dolgozó jobban teljesít”), van térdeplőszék, kanapé, hátkímélő, kényelmes irodai szék, stb.

  Összefoglalásul: napjainkban még nagyobb szerepet kap a munkavédelem kérdése. Egy fáradt dolgozó kevésbé képes koncentrált, precíz munkát végezni, így hatványozottabb a munkahelyi baleset bekövetkezése. Ennek elkerülése érdekében kell tevékenykednie a munkahelyi munkavédelmi szakembereknek, a szabályok betartásával és betartatásával, mind a munkáltatókkal, mind a munkavállalókkal. Itt megemlítek egy korábbi témához tartozó kérdéskörbe tartozó elemet, a kötelező üzemorvosi vizsgálatot. A fent részletezett lehetőségek (torna, masszázs, kényelmi eszközök stb.) nem zárják ki a szükségszerű rendszeres orvosi vizsgálatot, melyet a munkavédelmi törvény szabályoz.

boxing-gear-san-francisco.jpg

Szólj hozzá

Ergonómia Irodai munka Munkahelyi torna Foglalkozási megbetegedés