2014. dec 02.

2014. évi munkavédelmi hatósági ellenőrzés jelentése, tanulságai

írta: Troják Edvárd
2014. évi munkavédelmi hatósági ellenőrzés jelentése, tanulságai

2014. január 1-jétől szeptember 30.-ig a NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága munkavédelmi hatósági ellenőrzést folytatott. 13. 586 munkáltatót vizsgáltak a felügyelők, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartására irányulóan.  A vizsgált munkáltatók 83, 9%-ánál tártak fel szabálytalanságot. Ez fontos, mert a korábbi évekhez képest az arány kicsit magasabb.

Évről évre azon dolgoznak a hatóság emberei, hogy a munkáltatók megteremtsék a munkavállalók egészségét, és biztonságát biztosító munkakörülményeket. Ez a munkáltatóknak sem egyszerű, mert a szabályozás folyamatos bővülése (Európai, és hazai jogszabályi változások) nehezíti is munkájukat. Nem véletlenül írják elő már sok esetben munkavédelmi szakemberek szükségességét a vállalatoknál. Lásd: 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 2. számú mellékletét.

A 2014.-es évben főként a mezőgazdasági, feldolgozóipari, gépipari, építőipari ágazatok ellenőrzése volt a cél. Ezeken a területeken is -csakúgy mint a korábbi években- a legtöbb intézkedést a botlás- elesés és elcsúszás veszély miatt hozták a felügyelők.

A 7, 2%-os arány visszaszorítása érdekében kampányt indít a Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága. Hogy a kampány eredményes lesz-e, a következő év statisztikájából kiderül.

Meglepődve tapasztalták, hogy a második leggyakoribb baleseti ok a munkavédelmi ismeretek hiánya, és sorolhatnám még a rengeteg hibát, amik nem mind erednek figyelmetlenségből, szándékosságból inkább. Pl: Villás targonca nem személyszállításra való, beomlás és beesés veszélye miatt közvetlen veszélyeztetés áll fenn, ha védősisak nélkül egy fejmagasságot meghaladó gödörben ásási munkálatokat végzünk, maradék anyagokból készítünk létrát, kibiztosítás nélkül építünk egy 10 emeletes ház szigeteléséhez állványzatot, szakadt, hibás védőeszköz használata is e körbe tartozik.

Egy meggondolatlan eset az alábbi képen látható.

Ipoly áruház.jpg

Számomra is meglepetést okoz a tény, hogy az emberek nem ismerik a munkavédelem fontosságát és legalább a munkájuk elvégzéséhez szükséges ismereteket, hiszen a jogszabályok igen szigorúan előírják a rendszeres munkavédelmi oktatást, törvény szabályozza a munkavállalók létszámának megfelelő számú munkavédelmi képviselő megválasztását. Úgy tűnik azonban, hogy ez hazánkban nem elegendő, így nem is csodálkozhatunk a jogszabályok folyamatos változásán, illetve, folyamatos bővülésén, és persze az egyre szigorodó szankciók bevezetésén.

 Az idei munkavédelmi hatósági jelentés szerint, kevés kivétellel, mindenki a legjobb tudása szerint készült az esetleges ellenőrzésekre, és a tapasztalat azt mutatta, hogy a munkáltatók, és a munkavállalók is együttműködnek a hatóság szakembereivel, mert tudják, hogy közös érdekük a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítása. És a munkavédelmi bírság kiszabásakor

Szólj hozzá

Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések Jelentés