2014. dec 02.

A munkavédelmi hatóság megcsúszások és megbotlások megelőzését célzó kampányt indít

írta: Troják Edvárd
A munkavédelmi hatóság megcsúszások és megbotlások megelőzését célzó kampányt indít

A Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága 2014-ben a megcsúszások és megbotlások megelőzését célzó kampányt indít. A kampány célja a hiányosságok megszüntetése, ezáltal a munkabalesetek számának csökkentése. 

A kampányba Magyarország is bekapcsolódik, a munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenységén keresztül. Ez azt jelenti, hogy az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi igazgatóság illetékesei 2014. áprilisától fél éven keresztül a munkáltatóknál fokozottan ellenőrzik, hogy a munkáltatók előírták-e megfelelő intézkedéseket a megcsúszás és megbotlás miatti balesetek elkerülése érdekében.
Szükség esetén a felügyelők kötelezni fogják a munkáltatót a szabálytalanságok megszüntetésére.

A kampány a következő gazdasági ágazatokat célozza meg:
• élelmiszeripar
• fémmegmunkálás
• egészségügy
• vendéglátóipar
• kis- és nagykereskedelem (raktározás)

Az elcsúszás, megbotlás megelőzésekor, a következő tényezőket különösen kell figyelembe venni:

• A kül- vagy beltéri közlekedési utak - akár lépcsők, szabadtéri felületek - padlózatának,  síkossága, akadálymentesítése, eltorlaszoltsága
• Szennyeződések és akadályok (akadályok az utakon, munkafolyamatokból eredő csúszós felületek, a nem munkafolyamattal összefüggő elcsúszás és megbotlás veszélye, kockázata, valamint a szabadtérről a munkahelyre bevitt hó, sár és nedvesség)
• Emberi tevékenységek részéről akár a kézi anyagmozgatás szabályainak betartása
• Munkakörnyezet megfelelősége (megvilágítás, biztonsági jelzések, veszélyre figyelmeztető piktogramok)
• Munkavégzéshez szükséges lábbeli
• Takarítás, rendrakás minősége

A munkahelyi kockázatértékelésnek, valamint a munkavédelmi irányításnak mindezen tényezőkre ki kell terjedniük.

Statisztika!

Az statisztika eszerint az munkabaleset 24 százalékát teszik ki az elesésekből származó balesetek. "A munkabalesetek körülményei és okai az EU-ban" című 2008-ban megjelent tanulmány szerint a 3 napnál hosszabb munkakieséssel (bejelentés köteles) járó munkabalesetek 14 %-a elesésből adódott, míg a még nem befejezett felmérés szerint ez a szám 2010-ben 15 % volt.

image1395399523.jpgA magasból leesések és az azonos szinten történő elesések aránya országonként, 2010-ben. Forrás: NMH (Nagyobb méretért kattintson a képre!)

Tevékenységek szerint nézve az azonos szinten történő esés miatti munkabalesetek gyakorisága a termelőiparban a legnagyobb, ami 24%, a logisztika (raktározás, szállítmányozás,) és építőipar területén 15%, a kereskedelemben pedig 14% az arányuk.

Érdekes, hogy az idősebb munkavállalók körében az elesések számítanak a leggyakoribb munkabaleseteknek. A 45-54 év közötti munkavállalók esetében 27% alatti, az 55-64 év közötti korcsoportban már 33%, a 65 éves vagy idősebbek körében pedig már 45% az elesések aránya az összes munkabalesetet tekintve.

A NMH Munkavédelmi és Munkaügyi igazgatóság honlapján elérhető anyag szerint az elcsúszás, megbotlás komoly következményekkel járhat, súlyos sérüléseket, akár csonttörést, agyrázkódást is okozhat. A munkaképtelenség időtartama az esetek 35%-ában legalább egy hónap.

Szólj hozzá

Érdekes Baleset Jelentés