2015. nov 09.

Újabb csalások a CO vészjelzőknél!

írta: Troják Edvárd
Újabb csalások a CO vészjelzőknél!

Az életveszélyes készüléket drágán árulják, hogy megfelelőnek tűnjön

Újabb csalásokat talált a VGF Szaklap a CO vészjelzőknél. Az olcsó, életveszélyes készülékeket drágán árusítják, hogy megfelelőnek tűnjenek. Az interneten kapható 45-féle CO-vészjelzőből 34 kétes minőségű, 26-ot senki sem vizsgált, és egyes termékek a tiltott és a megfelelő listán is szerepelnek. Ha az NFH betilt egy készüléket, kettő másik gagyi kerül a piacra helyette. A szakemberek engedélykötelessé tennék a CO-vészjelzők forgalmazását.

co.jpg

Egyes kereskedések „felbruttósították” a gagyi készülék árát, hogy az ár minőséget sugalljon, hisz korábban elhangzott, a jó riasztó nagyjából 10.000 Ft körüli áron vagy e fölött kapható. Sok helyen ezért az eddig 4000 Ft-os készülékek árát 15.000-re emelték, és „akciósan” 9900 Ft-ért árusítják.

A VGF megvizsgálta a webáruházakat és az online árösszehasonlító oldalakat, és e termékeket találta:

- 4 db pozitív listás, a szabványnak tanúsítottan megfelelő Honeywell szén-monoxid-vészjelző.
- 7 db pozitív listás, bár tanúsítvánnyal nem rendelkező típus (3 db Steck, 2 Global, 1 Stilo és 1 Cordess márkájú).
- 26 db eddig nem vizsgált termék.
- 1 db, a pozitív listáról időközben lekerült készülék.
- 7 db már betiltott típus.

Bár a betiltott készülékek zömmel el is tűntek a piacról, ezeket az online aukciós oldalakon meg lehet találni, a vatera.hu oldalán például 10 betiltott termék kapható, melyek egy részét új termékként, számlával és garanciával árulják!
A nagyobb kereskedőláncok áruházainak polcain nem találtunk olyan szén-monoxid-riasztót, amely a fogyasztóvédelem tiltólistáján szerepelt volna. Azonban megjelentek új termékek is, melyeknek csomagolása, külső megjelenése kísértetiesen hasonlít a betiltottakéhoz, csak éppen más néven futnak, és az áruk felzárkózott a minőségi készülékek árához.
A VGF szaklap 2013-ban kezdett behatóbban foglalkozni a szén-monoxid-érzékelők piacával, ennek eredményeképp a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is lépett, levetette a polcokról a megbízhatatlannak ítélt termékeket, és megalkotta a szén-monoxid-mérők negatív és pozitív listáját. Azonban több, látszólag ugyanazon termék a pozitív és a negatív listára is felkerült. A hatóság szerint a kérdéses termékeknél a technológia valószínűleg más, de elismerték a VGF szerkesztőinek, hogy erről nem győződtek meg. Így akár az is történhetett, hogy a valójában azonos termékek egyike működött, a másik nem.

A szakemberek véleménye az, hogy engedélykötelessé kell tenni a lakossági szén-monoxid-érzékelők forgalomba hozatalát. Elő kellene írni a vonatkozó MSZ EN50291-1:2014 szabványnak való megfelelőséget igazoló tanúsítvány meglétét is.
Azok, akik kétes minőségű szén-monoxid-érzékelőt vásárolnak, adott esetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint azok a felhasználók, akiknek nincs CO-riasztójuk. Azt gondolván, hogy biztonságban vannak – hiszen van vészjelzőjük –, legyintenek a fejfájásra, nem szellőztetnek a komolyabb tünetek megjelenésekor, és végül akár komoly mérgezést szenvedhetnek el, miközben a szén-monoxid-érzékelőjük bután hallgat. A „néma gyilkos” néma cinkosa a bóvli CO vészjelző.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósági vizsgálaton átesett szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája elérhető az alábbi linkeken:

CO-érzékelők pozitív listája letölthető: >>innen<<

CO-érzékelők negatív listája letölthető: >>innen<<

Jótanácsok:

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Szólj hozzá