2015. nov 26.

Akkreditált képzések szervezése

írta: Troják Edvárd
Akkreditált képzések szervezése

Tűzvédelmi szakvizsga

Alább pontos válaszokat adunk a szakvizsga kérdéseivel kapcsolatban a vonatkozó jogszabálytól kezdve a kiszabható bírságig. Megoldást is adunk!

Ha Ön ezeket a sorokat olvassa, akkor azt hiszem előzetesen tájékozódott, hogy munkavállalóinak, egyes foglalkozási ágakhoz, illetve munkakörökhöz tűzvédelmi szakvizsgával kell rendelkezniük.

A tűzvédelmi szakvizsgáztatásra kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a szakvizsga részletes szabályairól a 2012. január 1. óta hatályban lévő 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szól.

Ez alapján a következő foglalkozási ágak, illetve munkakörök szerinti tevékenységet csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával (a továbbiakban: szakvizsga) rendelkező személy végezhet.

A tűzvédelmi szakvizsgához kötött foglalkozási ágak és munkakörök:

1.- Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők.
2.- Az „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők.
3.- Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők.
4.- Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
5.- Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők.
6.- Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
7.- Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.
8.- Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
9.- Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
10.- Beépített tűzjelző berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
11.- Beépített tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
12.- Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13.- Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14.- Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15.- Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16.- Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Megjegyzés:

- Szakvizsgával KELL rendelkeznie annak a személynek is, aki az 1-9., és 12-13. pontjában meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítja.

- Szakvizsgával NEM KELL rendelkeznie annak a személynek akik:

  • 6. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében a csak az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek forgalmazását végző személy
  • 14. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében az, aki Országos Képzési Jegyzékben (továbbiakban: OKJ) szereplő erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója vagy műszaki mérnöki végzettséggel és legalább középszintű tűzvédelmi szakmai képesítéssel vagy érvényes elektromos tűzvédelmi szakértői engedéllyel rendelkezik;
  • 16. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében az, aki a tűzállóságot növelő burkolat beépítését, karbantartását nem jogszabályban előírt tűzvédelmi követelmény teljesítése érdekében végzi.
  • 10. pont szerinti szakvizsga képesít a 8. pont szerinti, a 11. pont szerinti szakvizsga a 9. pont szerinti munkakör betöltésére is.

Szakvizsgáról:

Szakvizsgára az a személy bocsátható, aki az oktatási tematika szerint megtartott felkészítő tanfolyamon vagy továbbképzésen részt vett, és az 5. vagy 7-9. pontjában meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében legalább az OKJ-ben szereplő műszaki szakképesítéssel vagy érettségivel rendelkezik, ezenkívül:

  • aki a 7. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében az legalább három hónap tűzoltó-készülék karbantartó műhelyben vagy tűzoltó-készülék gyártónál eltöltött gyakorlati idővel, vagy legalább két év a tűzoltókészülék karbantartó műhely felügyeletével kapcsolatos hivatali beosztásban eltöltött gyakorlattal rendelkezik.
  • 10-11. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében műszaki képzési területen szerzett mérnök szakképzettséggel és legalább egy év tervezési tevékenységet végző szolgáltató által igazolt gyakorlattal, tervellenőrzési vagy tűzvédelmi hatósági területen a foglalkozási ághoz kapcsolódó gyakorlattal rendelkezik
  • 4., 12., 13., 15. vagy 16. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében legalább az OKJ-ben szereplő műszaki vagy építőipari vagy tűzvédelmi eszköz- és rendszerszerelő, karbantartó szakképesítéssel vagy érettségivel rendelkezik
  • 14. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében legalább az OKJ-ben szereplő erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója vagy műszaki mérnöki végzettséggel rendelkezik

A szakvizsga elméleti és a 7. pontban meghatározott foglalkozási ág (munkakör) esetében gyakorlati részből áll. Az elméleti vizsga minden esetben írásbeli részből áll, melyet abban az esetben követ szóbeli rész, amennyiben a vizsgázó az írásbeli vizsgán 50-89% közötti arányban adott helyes választ. Amennyiben a vizsgázó legalább 90%-os arányban helyes választ adott, nem kötelező szóbeli vizsgát tennie, a vizsga sikeresnek minősül. Amennyiben a vizsgázó 50% alatti arányban adott helyes választ, a vizsga sikertelennek minősül.

A bizonyítvány a szakvizsga napjától számított öt évig érvényes!

Szankció:

259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet értelmében a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenység érvényes tűzvédelmi szakvizsga nélküli végzése, közvetlen irányítása 100 000 Ft /fő bírságértékkel bír!

Megoldás:

Amennyiben Ön és/vagy munkavállalója nem rendelkezik érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, keressen fel (elérhetőségem ITT ), munkavállalói munkaköreihez igazítva a képzést megszervezzük.

A képzést nyújtja:

Több évtizedes szakmai múlttal rendelkező tűzoltó mérnök partnerünk Grósz István, aki tűzvédelmi oktatásszervezéssel, oktatással és vizsgáztatással az egész ország területén jelen van. A fent említett 16 tűzvédelmi szakágban az országos szaknévsorban szerepel mint oktató és cége, mint oktatásszervező.
Mivel a képzés díjai szakáganként változóak ezért egy-egy területen történő vizsgáztatás részleteiért (helyszín, létszám, időpont) kérem keressen fel. 

 

nevjegy2.jpg

Szólj hozzá