2016. jún 16.

Nőtt a súlyos munkahelyi balesetek száma

írta: Troják Edvárd
Nőtt a súlyos munkahelyi balesetek száma

Munkavégzés közben 16-an haltak meg az év első három hónapjában. A súlyos csonkolásos balesetek száma 51-re ugrott, ami 125%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Többen szenvedtek balesetet munkavégzés közben az idei első negyedévben 2015 azonos időszakához képest – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap közzétett jelentéséből.

Összesen 4633 balesetet rögzítettek a hatóságok a foglalkoztatók által megküldött jelentések alapján, amely tízszázalékos növekedés éves összevetésben. Munkavégzés közben 16-an haltak meg az év első három hónapjában. A súlyos csonkolásos balesetek száma 51-re ugrott, ami 125 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Emellett gyakoriak esésből adódó, valamint közúti balesetek is. A statisztika szerint a legtöbb esetben két héten belül talpra állt a balesetet szenvedett munkavállaló, elenyésző azon esetek száma, amikor a felgyógyulás hat hónapnál több időt vett igénybe.

13_munkabaleset-780x580.jpg

 

Bár az adatok első olvasatra aggasztóak, a 4,3 milliós dolgozói létszámhoz viszonyítva a munkavégzés közben előforduló balesetek száma alig 0,1 százalék. A balesetet szenvedettek közel fele 35 és 54 év közötti, a feldolgozóiparban, a gépiparban, a kereskedelemben, valamint a mezőgazdaságban regisztrálták a legtöbb esetet. Ezekben az ágazatokban tapasztalták az ellenőrök a legtöbb munkavédelmi szabálytalanságot, munkafelügyelők valamivel több mint 3500 munkaadónál ellenőrizték a biztonságos munkakörülményekre vonatkozó szabályok betartását, mintegy 25 százalékuknál találtak hiányosságot.

Forrás: NGM
Grafika: Magyar Idők

 

Szólj hozzá